vrijdag 7 augustus 2015

Sarajevo (5-7/08/2015)

Voor ik vertrek naar Guča wil ik toch even een kort bezoek aan Sarajevo brengen. Geen idee wat te verwachten, maar we zullen wel zien. Liften naar ginder bleek toch wel iets zwaarder dan gedacht, heb het zelfs niet gehaald in één dag. Ben gestrand in een klein bergdorp, op 30 min van Sarajevo. T was al donker en geen lift meer kunnen fiksen, maar van de vriendelijke patron van het locale tankstation mocht ik gerust daar blijven maffen. Aan het tankstation dus. Maar de flikken vinden dat verdacht, zo mensen die in verlaten bergdorpen aan tankstations blijven maffen. En al zeker als ze dan nog in de buurt liggen ronddolen, zo 's nachts en in 't donker. Ik was op zoek naar ne stok voor mijn tent, maar maakt ze da maar is wijs. Paspoortcontrole, rugzak uitladen, ondervraging, enz. Uiteindelijk hadden ze door dat ik idd nen toerist was. Het bleek dat er eerder in de buurt een tankstation beroofd was, dus ze waren waakzaam. Nu, die Bosnische balkanpolitie stelt precies toch niet veel voor hoor: ene een oudere grijsaard, de andere een echte dikzak met zijn klak scheef op zijn hoofd, in ne Renault clio :) Twas een grappig zicht.

Hostel. Yes. Douchen, en kleren wassen. Maar die stomme douche zijn afvoer was verstopt, en dus was gans de badkamer onder gelopen. Enfin, hebt kunnen oplossen. Maar soms sluiten ze hier 's nachts het water af, wegens besparingen op drinkwater, maar geen kat die dat weet. Dus op een ochtend werden we allemaal wakker omdat gans het verdiep ondergelopen was van die verstopte douche. Iemand had de kraan laten open staan, en omdat het water afgesloten was wist ge ni of ze nu open of dicht stond. Ze stond dus open...

Ook hier weer toffe mensen leren kennen. Ook afgesproken met Nelson, een Franse Boliviaan waarmee ik een tijdje in Belgrado mee opgetrokken heb. Een leuke bende om Sarajevo mee te gaan verkennen! Weer een CS-meeting gedaan, waardoor ge weer interessante babbels met zowel locals als andere reizigers kunt slagen. Was sprake over bv een kraakpand in de buurt, "Kino Bosna", dat een begrip is geworden in Sarajevo.
Er is hier in de buurt ook een bobsleebaan, van de Olympische winterspelen van '84. Gans die olympische site is compleet vernielt door de oorlog, maar de bobsleebaan staat er nog. Het allerlaatste Joegoslavische eenheidssymbool.

Het eerste wat opvalt in Sarajevo is enerzijds de mix van culturen, en anderzijds de sporen van de oorlog. Dat ziet ge hier nog goed. Zeker de helft van alle gebouwen hebben nog duidelijk kogelgaten. Sommige liggen nog in puin, of zijn verlaten. Blijkbaar is de stad 4 jaar lang belegerd geweest. Man, hier heeft het gestoven. De hellingen liggen bezaaid met heel recente begraafplaatsen, islamitische welteverstaan. De data van de graven liggen allemaal tussen '92 en '95. De oorlog. Er wordt wel over gesproken, maar hier in Bosnië zijn de gesprekken daarover moeilijker. En eender wie er over begint over wie ge er over aanspreekt, niemand is tevreden met de huidige situatie. Of schaamt zich over wat er gebeurd is. Of die het niet begrijpen, en het op de politiek steken. Ik heb zelfs Serviërs gehoord die letterlijk zeiden: Bosniërs, Serviërs, Kroaten, of wat dan ook, das toch allemaal hetzelfde. Wij zijn toch allemaal hetzelfde. Waaw. Sterk. Ge merkt wel heel sterk het wantrouwen in de politiek hier. Zeker in Servië stelt bv de politie niets voor, of wordt niet serieus genomen. Die gasten worden zelf in elkaar geslagen moesten ze het wagen tussenbeide te komen. En in Sarajevo (maar even goed in Servië) doen ze niets anders dan focussen op connectie met vrienden en familie. Dat komt op de eerste plaats, nog voor werk. Wilt er bv iemand afspreken om koffie te gaan drinken, dan laat ge uw werk daar voor staan :)

Een van de vele begraafplaatsen in Sarajevo. Data op de grafstenen allemaal tss '92 en '95

Een grote moskee, een Orthodoxe kerk, en een katholieke kathedraal op nog geen 100 meter uit elkaar. En er zou daar tussen ook nog ergens een Synagoge moeten staan.
 Standard Liège - Zeljeznicar Sarajevo 

2 opmerkingen:

  1. Niks mis met Renault Clio's ze Roel ;-). Maar blij te horen dat je het wel stelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat iedereen die streek eens zou moeten verkennen om te snappen wat oorlog met de mensen doet... dit is geen 100 jaar geleden zoals de Eerste Wereldoorlog hé!

    BeantwoordenVerwijderen

Ge moogt posten wat ge maar wilt :)