maandag 10 augustus 2015

Guča trumpet festival (7-11/08/2015)

Ergens, diep verscholen in het Servische binnenland, ligt een onmogelijk klein dorp van 2000 man, waar geen bal te doen is en waar ze hun schapen vervoeren door de achterbank van hun auto plat te leggen en hun schapen er in stampen. Maar een keer per jaar is er hier een festival, het Guča Trumpet Festival. Het trekt meer dan een half miljoen bezoekers, die zich allemaal gezamenlijk en broederlijk compleet naar de knoppen feesten. En enkel fanfares. Live Balkan Fanfares tot ge er bij neervalt. En luid dat dat is! Gans het festival is dan ook voor een groot deel een wedstrijd tussen brassbands, en die spelen gans de tijd in de straten om populariteit te winnen.

Het is traditie dat live bands aan de tafels komen spelen in de restaurants. Normaal zijn dat strijkers of zo, maar ge hebt dus ook de fanfare variant. Ge zit dus aan tafel, ge kunt geen kant uit, ganse brassband op 5cm van uw oor, die spelen alsof er geen morgen is. Gelukkig is na een tijd uw gehoor volledig weg en kunt ge eindelijk genieten van de stilte.

Ik miste de Gentse Feesten, maar dit feest heeft dat gemis ruimschoots gecompenseerd. Ik heb hier een van de leukste ontmoetingen gehad, en een van de leukste feestjes, sinds lang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ge moogt posten wat ge maar wilt :)