woensdag 22 juli 2015

Onderweg naar Budapest (20/07/2015)

Liften vanuit Brno ging goed. Weer een lifter tegen gekomen, een Tsjech, toffe babbel. Eerste lift was een half Tsjech half Slovak camioneur, ik kon meerijden tot Brati. Twas wel in t Duits te doen, en ik ken geen bal Duits! Heb al meer Duits geleerd door hier in Tsjechië en Slovakije rond te hangen, dan ik ooit in België heb geleerd :)
Vanaf Brati was het moeilijk, toch een uur of twee vast gezeten op een tankstation, in een brandende zon die het concept "genade" nog moest leren. Toch beginnen rondvragen, en toch al na de volle 3 seconden prijs! Had r eerder aan moeten denken. Poolse driver kon mij meepakken tot in Györ. Maar hier was het in t Pools te doen. Enkel Pools. Jah, een zwijgzame rit dus :) Heb alles uit de kast gehaald. Basic gesprek proberen voeren in alle talen waarvan ik toch minstens "ja nee dag hoe gaat het waar is het toilet" kon zeggen, en dat zijn er ondertussen al zes, maar nee. Nougabollen. Enkel Pools. Maar daarmee zat ik ondertussen dan toch al in Györ :)

Eerste indruk van Hongarije:
Das hier zo plat als België! Dacht dat het hier bergachtig ging zijn. Ma nee, écht plat! In centrum continentaal Europa is het dus plat. En WARM! Raar land, heeft iets van een mix van Duitsland en Spanje, moest ge u daar iets bij kunnen voorstellen :)

Györ naar Budapest:
Op de meest random plek beginnen liften, en al snel mee kunnen rijden met een vriendelijke Hongaar. Interessant gesprek in vlot Engels, over werk industrie, maar ook over politiek en het vluchtelingenprobleem hier (hek met Servië dat ze aan het bouwen zijn). Een kritische geest dus, heel interessant. Kerel was heel vriendelijk. Het was al laat, en hij stelde voor om mij aan het station af te zetten. Was idd een goed idee om het laatste stuk met de trein te doen. Die dude heeft mij mijn treinticket gefixt, zijn telefoonnr en zijn email adres gegeven, een overzicht van de treinhaltes zodat ik zeker nergens verkeerd zou afstappen, en een handvol metrotickets vr Budapest gegeven. :-| Ik stond paf. Zijn ze hier allemaal zo vriendelijk? Blijkt wel iets van waar te zijn, had de indruk dat andere mensen hier ook heel hulpvaardig bleken te zijn.

Budapest
Enfin, ik was in Budapest. Al direct eerste les Hongaars van ne vriendelijke local, die vlot Engels kon, en al een beetje in de wind was :) Györ spreekt ge uit als Djeur. En Budagyöngye als Boedadjeungdje en betekent "parel van buda". Aha :)
Tegen middernacht toch op een camping beland achterin een villawijk. Zag er verlaten uit, en heel basic. Mij direct neergelegd, maar bleek dat k in n mierennest lag. Twee nesten! Kleine venijnige, maar ook van die über grote mofo's die een koe kunnen opfretten. Jah, goe bezig. Fuck it, ik blijf hier liggen. Deal gesloten met die beesten: "als ge mij gerust laat dan laat ik jullie ook gerust". Heeft blijkbaar gewerkt. Op die ferme beet onder mijn knie na dan :)

Hongaarse vlakten
In de rapte: een gebouw in Györ :)
Treinstation Komárom, op de achtergrond de Donau.